Rapportera till temperatur.nu

Introduktion

Temperatur.nu gör det möjligt för vem som helst att rapportera sin lokala utomhustemperatur till hemsidan och på så sätt hjälpa andra att få lokal väderinformation.

https://www.temperatur.nu/nystation/ anmäler du din mätpunkt till temperatur.nu.

Krav

För att det skall vara intressant att lägga till just din temperatur måste ett par krav vara uppfyllda:

  • Temperatur.nu får tillgång till temperaturen dygnet runt.
  • Temperaturen du rapporterar ska vara skuggtemperaturen. Det är lämpligt att mäta och rapportera temperaturen i två väderstreck för att minska risken för att solinstrålning påverkar mätvärdena. På svt.se finns ett bra inlägg om problematiken att mäta temperaturer korrekt. Vi säljer även Stevenson screens som passar till kabelanslutna sensorer. Mätningarna behöver inte vara perfekta – men målet är att fel ska minimeras så långt det går.
  • Temperaturen bör ha en upplösning på 0,1 grader eller högre.
  • Temperaturen bör uppdateras var femte minut eller oftare.

Hur gör man då?

Det finns en mängd olika sätt för den händige. I princip räcker det med en textfil som temperatur.nu kan komma åt och vips så är man igång.

Vi går igenom de olika rapporteringssätten nedan.

Temperatur.nu reporter

Det absolut enklaste sättet är att köpa en färdig temperatur.nu reporter. När du fått hem reportern monterar du sensorerna i två olika väderstreck och ansluter den till ditt trådlösa nätverk. Sen är du igång och bidrar till den ständigt växande gemenskapen med människor som rapporterar sin utomhustemperatur till temperatur.nu!

Temperatur.nu reporter DIY

Gillar man temperaturreportern men vill komma lite billigare undan, eller bara gillar att pyssla själv, har vi publicerat en guide om hur man kan bygga den helt själv. Detta är betydligt klurigare men ett perfekt helgprojekt!

Guiden hittar du här: https://temperatur.nu/info/temperatur-nu-reporter-bygg-en-du-med/

Direkt från en styrenhet

Eftersom många redan har en rad temperatursensorer i sitt smarta hem så kan man såklart rapportera direkt från sin styrenhet. I separata inlägg går vi igenom hur man gör från respektive enhet.

Home Assistant

Fibaro Home Center 2

Fibaro Home Center 3

Homey

Vera

Från Tredjepartstjänster

Temperatur.nu kan hämta temperaturer via API-koppling mot följande tjänster:

Netatmo

Övriga sätt

Det går även att ge temperatur.nu tillgång på andra sätt:

  • En textfil som är åtkomligt någonstans på nätet via http. Filen bör innehålla enbart den senaste uppmätta temperaturen. ex: 12.23
  • En fil av typen html/csv/txt/xml (eller liknande) som är tillgänglig via http. Filen får inte vara en loggfil som växer i storlek över tid då det snabbt blir mycket stora mängder data som måste läsas in. Filens struktur bör vara statisk. ex: Time: 20:29, Date: 16 May 2007, Temp: 12.23°C.
  • Använd en rapporteringsurl: ex: http://www.temperatur.nu/rapportera.php?hash=1130a550a5e619d962e0f3da4755d4e4&t=12.2. Hashkoden får du när du registrerar ditt intresse på www.temperatur.nu/nystation .