Driftstatus

(Systembeskrivning hittar du här)

Logg

Påverkad tjänst: Integration Telldus Live – stora driftstörningar från 2023-09-27 förmiddag.
2023-09-27 – Telldus har åter blockerat temperatur.nus åtkomst med hänvisning till att vi skulle skicka hundratals frågor per sekund. Temperatur.nus system är uppbyggt så att mätpunkter köas och uppdaterateras en i taget efter stationernas förutbestämda intervall. Vid kontroll mot våra egna loggfiler skickas under 2 frågor per sekund.

2023-11-04 – Telldus har satt en ”hård” gräns med hur många frågor temperatur.nu får skicka till Telldus API. Gränsen är satt till 1000 frågor per 5 minuter. Temperatur.nu skickar ca 1 30% av detta antal, men Telldus blockerar ändå temperatur.nu. Ofta låser Telldus upp några dagar till en vecka efter att vi mailat, för att sedan blockera igen och inte svara på ytterligare en vecka.

Mängden frågor temperatur.nu skickar är rimlig (till och med åt det låga hållet) utifrån hur många användare som vill rapportera via Telldus Live.

Från temperatur.nus sida kan vi inte göra mer, strulet ligger helt på Telldus sida, och då de har så lång svarstid på frågor, och informationen de skickar inte stämmer är det väldigt tungjobbat.

2023-11-06 – Telldus har släppt på trafik igen, men svarar inte på vilka gränser som faktiskt gäller.

2023-11-13 – Fungerat en vecka utan problem. Telldus har fortfarande inte återkommit med vilka villkor som gäller vid användande av deras API.

2023-11-23 – Telldus verkar åter ha blockerat temperatur.nu. Vi har tillfälligt växlat över till en reservlösning. Medans den är aktiv går det dock inte att göra någora ändringar gällande Telldus live på egenadmin-sidan. Uppdatering, Telldus har tagit bort blockeringen, men kan inte svara på varför de blockerat.

2023-11-28 – Telldus har åter problem och APIet ger felkod 409 – Conflict. Oklart vad det innebär. Telldus har inte heller förtydligat vilka gränser som gäller för att hämta data.

2023-12-04 – Verkar vara stabilt just nu, men Telldus har inte återkommit med vilka gränser som gäller för hur många frågor temperatur.nu får skicka till Telldus API, trots att frågan har ställts i varje mail som skickats till Telldus de senaste måndaderna.

2023-12-04 23:55 – Telldus API svarar nu slumpmässigt på frågor vilket gör att många mätpunkter på temperatur.nu åter inte är uppdaterade.

2023-12-07 – Telldus API fortsätter att svara slumpmässigt.

2023-12-18 – Det verkar ha fungerat bra senaste dagarna, dock oklart vad statusen egentligen är.

2024-01-01 – Telldus har fungerat sporadiskt senaste veckorna. Då strulet har varit långvarigt och ingen lösning har presenterats av Telldus kommer inga nya användare att kunna använda Telldus som rapporteringssätt vid registrering. Samtliga Telldus-användare rekommenderas starkt att byta till annat rapporteringssätt om det är möjligt.

2024-01-06 – Telldus API svarar 50-75% av gångerna med: ”Could not select database: [email protected]:3306”. Detta är felanmält till Telldus sedan några dagar, men ingenting har hänt i ärendet.
Efter att jag felanmält till Telldus har jag fått mail från användare med skärmdumpar från Telldus som hävdar att deras system fungerar som de ska, och att eventuella fell helt är temperatur.nus ansvar. Detta är såklart helt felaktigt och Telldus bör vid det här laget inse att deras system inte alls fungerar.

2024-01-10 – Telldus har nu svarat att de hade felkonfigurerat sina tjänster och att de nu tillåter fler anslutningar till sin databasserver. Sedan 2024-01-08 ser det ut som att Telldus API faktiskt svarar som det ska vid varje försök.

Då Telldus äntligen har medgett att de hittat bekymmer med sina tjänster och det är åtgärdat stängs detta ärende efter att ha varit öppet i tre och en halv månad.

Tills vidare kommer dock inga nya användare att kunna välja Telldus Live vid registrering av nya mätpunkter. Detta beslut kan komma att ändras om Telldus tjänster fungerar stabilt under en tid.

Påverkad tjänst: Integration mot Netatmos API

Av oklar anledning går det inte att hämta data från netatmo, felsökning pågår.

Uppdatering 2023-12-04 23:56 – Det verkar som att samtliga Netatmoanvändare har loggats ut från samtliga tjänster.

Testa att logga in på www.temperatur.nu/egenadmin och ge temperatur.nu tillgång till din Netatmo-väderstation på nytt.

Uppdatering 2023-12-07 – Netatmos tjänster har varit stabila några dagar och mail har skickats ut till samtliga som rapporterar temperaturer till temperatur.nu via Netatmo. Förhoppningsvis kommer merparten att logga in och ge temperatur.nu tillgång på nytt

2023-11-29 – Telldus har strul med sina servrar och stänger till och från APIet – detta ärende är inte samma som strulet att Telldus ofta blockerar temperatur.nu. Telldus anger att de har ovanligt mycket trafik som stör tjänsterna och att de jobbar med att blockera användare som missbrukar tjänsterna.

Detta innebär att hämtning från Telldus fungerar sporadiskt.

2023-12-04 – Det verkar som att Telldus nu endast blockerar användare som använder det api som privatanvänder ska användas.

Påverkad tjänst: Integration Telldus Live – stora driftstörningar från 2023-08-29 16:30.
2023-09-02 – det är fortsatt inte möjligt att hämta data från telldus då deras api helt enkelt inte svarar på förfrågningar.
2023-09-03 – Felet verkar vara att Telldus inte tillåter någon trafik från temperatur.nu alls. En workaround för att att hämta redan konfigurerade temperaturer har implementerats. Det är dock mycket mer komplext att ordna så även admin-interfacet fungerar.
2023-09-05 – Kontakt har etablerats med Telldus. De har helt blockerat temperatur.nus ipnummer då de upplevde att det kom för mycket trafik när deras servrar kom online efter senaste driftavbrottet hos dem själva. I praktiken kom det ett par tusen frågor från temperatur.nu under ett par minuter när alla köade temperaturuppdateringar väl skickades. Vi har långsammat ner uppdateringen efter strul hos Telldus och hoppas att de tycker det är ok.
2023-09-06 – Telldus har åter släppt på trafik från temperatur.nu

Orsak: Telldus Lives servrar är inte tillgängliga. Se Telldus driftinfo för mer information

Lösning: Problemet ej löst, felsökning pågår hos Telldus.

Driftstörning 2023-04-18 – 2023-04-19 – Telldus Live – Löst

Påverkad tjänst: Integration Telldus Live stora driftstörningar från 2023-04-18 14:07.

Orsak: Telldus Lives servrar är inte tillgängliga. Se Telldus driftinfo för mer information

Lösning: 2023-04-19 06:00 Telldus har åtgärdat problemen med sina servrar

Påverkad tjänst: Rapportering via Netatmo

Orsak: På eftermiddagen 2023-04-17 ändrade Netatmo hur autentiseringsuppgifter sparas mellan sessioner. Implementationen temperatur.nu hade var inte kompatibel med ändringen vilket gjorde att samtliga som rapporterar via Netatmo måste ge temperatur.nu tillgång på nytt.

Lösning: Netatmorapportörer måste ge temperatur.nu tillgång till sina temperaturer igen. Mail kommer att skickas ut till berörda användare inom ett par dagar. Först måste dock den nya implementeringen visa sig vara stabil.

Påverkad tjänst: Spindel som hämtar samtliga temperaturer

Orsak: På eftermiddagen 2023-04-17 ändrade Netatmo hur autentiseringsuppgifter sparas mellan sessioner. När stödet för Netatmo implementerades 2018 togs inte debugkod bort i implementationen, vilket gjorde att processen som försöker logga in mot Netatmo skrev ut ett felmeddelande och avslutades. Detta gjorde att spindeln som läser in temperaturer avslutades så snart den kom till en Netatmomätpunkt vilket gjorde att ytterst få temperaturer han läsas in. Vidare så betades mätpunkter av i fel ordning, dvs inte den med störst behov först. Detta gjorde att mätpunkter som väl hamnat efter aldrig blev uppdaterade.

Lösning: Implementationen mot Netatmo skrevs om i vissa delar natten till den 18/4. vilket gjorde att allt fungerade som normalt igen strax efter midnatt. Dock fanns ytterligare gammal debugkod kvar som gjorde att spindeln åter slutade fungera under natten. Ytterligare åtgärder sattes in på morgonen den 18/4 och spindeln fungerade normalt efter detta.

Ordning för vilken mätpunkt som ska läsas in ändrades, så nu läses alltid den äldstad mätpunkten in, så även om spindeln skulle drabbas av problem i framtiden kommer effekterna inte att bli lika stora.