Storyn bakom temperatur.nu

Temperatur.nu är en site som samlar in och presenterar temperaturer i realtid från hela Sverige. Totalt finns det i nuläget nästan 2 000 aktiva mätpunkter – som dygnet runt med några minuters mellanrum rapporterar in data till temperatur.nu. Hur sidan fungerar rent tekniskt kan du läsa mer om i vårt bloginlägg om hur temperatur.nu fungerar.

Men hur började det egentligen?

2001

Grundaren av temperatur.nu, Erik Freiholtz, hade nyligen flyttat till en studentkorridor i Ryd, Linköping. Då studierna var tekniska ville Erik lära sig mer om Linux, och han satte därför upp en server som han ställde i garderoben i korridorsrummet. Det blev dock för varmt i garderoben – frågan var hur varmt det var? Erik beställde därför ett antal digitala temperatursensorer av typen DS18S20 från Dallas Semiconductor.

Att mäta temperaturen i garderoben visade sig vara ganska lätt och då det fanns sensorer över hängdes en sensor ut utanför fönstret. Att göra en enkel hemsida för att via vilken dator som helst kunna se den uppmätta temperaturen blev ett bra mål – och projektet genomfördes. Första versionen av temperatur.nu släpptes den 27/7 2001. Adressen på den tiden var termo.elf98.com.

De tekniska studierna gick inget vidare, och Erik började studera till Sjuksköterska i stället.

2002-2004

Sidan fortsatte att utvecklas och flera studenter i Ryd började använda sidan – och nya funktioner lades till hela tiden. Bland annat skapades en Active Desktop-variant som senare kom att bli mycket populär. Även en WAP-sida fanns. (WAP var dåtidens teknik för att skapa hemsidor till mobiltelefoner som hade ytterst låg upplösning.)

2005

I början av året lades mätpunkter för Stockholm och Göteborg till på sidan på allmän begäran.

Under 2005 flyttade sidan till den nya domänen www.temperatur.nu. Sidan fick även ny design för att klara av flera mätpunkter.

2005 var även året då startskottet för webbutiken som kopplades till temperatur.nu gick av. Under året mailade en trevlig herre och ville sponsra temperatur.nu med 500 kronor. Erik ville göra något roligt med pengarna, så temperatursensorer köptes in och började säljas (via epost) för att få in fler mätpunkter till sidan. Att det projektet sedan skulle komma att bli en stor webbutik för det smarta hemmet var helt omöjligt att förutspå!

Vid den här tiden arbetade Erik heltid som sjuksköterska på neonatal-IVA på universitetssjukhuset i Linköping

2006

I början av året fanns det över 100 mätpunkter.

Automatisk validering av insamlad data infördes. Tidigare släpptes all rapporterad data igenom helt ofiltrerat utan kontroller vilket ledde till att rätt mycket ”skräp” samlades i databaserna vilket minskade förtroendet för sidan.

Forumet startades i slutet av året.

2007

I början av året fanns det 170 aktiva mätpunkter på sidan.

Då det sålts alldeles för många termometrar via mail så startades webbutiken shop.temperatur.nu upp för att få bättre flöde på beställningarna och hanteringen av dem.

Då framförallt butiken började omsätta pengar startades en enskild firma som fick stå bakom sidan och webbutiken.

Under 2007 började Erik arbeta heltid på Ambulansen i Region Östergötland.

2009

Antalet mätpunkter var i början av året 240 st.

Funktion för att visa temperaturer på en karta lades till.

shop.temperatur.nu flyttade till www.m.nu och den första personen anställdes för att hantera inkommande ordrar.

2010

Antalet mätpunkter i början av året var 320 st

api.temperatur.nu släpptes i samband med att nuvarande version av www.temperatur.nu skapades. Temperatur.nu bygger till stor del på apiet som du kan läsa mer om här: https://www.temperatur.nu/info/api/.

2011-2019

Under åren som gått har inte temperatur.nu utvecklats särskilt mycket, men många nya mätpunkter har lagts till och det tillkommer nya mätpunkter varje vecka.

Ett flertal appar till iPhone, Android och Windows Mobile har skapats av tredjepartsutvecklare som använt det öppna APIet till temperatur.nu.

I slutet av 2019 fanns det knappt 1 000 aktiva mätpunkter på temperatur.nu och sidan besöks av ca 50 000 unika besökare per månad.

2011 ombildades den enskilda firman som stått bakom allt som rört temperatur.nu och m.nu till 2 aktiebolag, ett som fick stå bakom butiken, och ett som fick stå bakom temperatur.nu.

I slutet av 2016 sa Erik upp sig från sjuksköterskejobbet och började i stället att arbeta heltid med webbutiken m.nu då det inte gick att driva m.nu som ett hobbyprojekt – butiken omsatte över 15 miljoner och hade 3 heltidsanställda utöver Erik.

I slutet av 2019 såldes företaget som står bakom www.m.nu till en extern part. Företaget omsatte då närmare 30 miljoner kronor och hade 6 st heltidsanställda och lika många timanställda.

2020-2021

I början av 2020 började Erik studera till Läkare vid Linköpings universitet.

I början av 2021 lades data från Trafikverket till vilket gjorde att ca 750 mätpunkter lades till på kort tid.

Sommaren 2021 släpptes även en helt ny version av temperatur.nu, en version som även fungerar på mobiltelefoner.

Översikt utveckling mätpunkter