Denna guide hjälper dig att komma igång med temperaturloggning i Windows


Programen som tas upp i denna guide kan laddas ner från elektroniikka.org

Viktigt!
Stäng alla andra fönster! Inställningsrutan har en stark tendens att hamna bakom huvudfönstret och det kan vara svårt att få fram den igen! ett tips är att så tidigt som möjligt förminska huvudfönstret och dra inställningsrutan så den är utanför huvudfönstret, då är det lättare att få fram inställningsrutan om den skulle tappa fokus!
 1. Installera programmet & starta det sedan.
 2. Gå in i inställningsrutan (Om den inte öppnas automatiskt är det knappen med en skiftnyckel & skruvmejsel.) Ändra "wait time" till 60. Temperaturen kommer då att läsas av varje minut.
 3. Välj menyalternativet MicroLan. Se till att DS9097E är vald som Adapter. Testa först med port 1. Om det visar sig att det inte dyker up någon temperatursensor (beskrivning senare i guiden) välj då port 0 eller 2 i stället (Använder du USB->RS232-adapter kan portnummret ibland bli ända upp till 20. Du kan konstrollera portnummret i enhetshanteraren.). bild
 4. Välj menyalterativet images. Välj var bilderna ska sparas. Se till att katalogen är skapad först. Helst ska det inte finnas några mellanslag i katalognamnet. 5 minuters intervall mellan att bilderna skapas är lagom. bild
 5. Välj menyalternativet colors. Högerklicka på färgen vid "PixelOn", välj vit som färg och tyck på "OK". (Detta underlättar den automatiska tolkningen av bilderna avsevärt!)
 6. Tryck på save.
 7. Avsluta programet och starta det sedan igen
 8. Nu ska det finnas ett litet plustecken vid "Temperature sensors" i menyn, gör det inte det ska du prova med olika portar enligt punkt 3. Efter varje portändring måste du starta om programmet.
 9. Klicka på plustecknet i menyn, och en lång bokstavs och sifferkombination (unik för varje sensor) kommer fram. bild
 10. klicka på bokstavskombinationen. Om du vill kan du nu klicka på "Rename" och döpa sensorn till något lämpligt. (tex ute)
 11. klicka på högerpilen i nedre högra hörnet en gång och du kommer till alarmmenyn. Färgerna på bilderna ändras vid alarm och det vill vi inte ska hända, så sätt ett högt (100) värde på "upper limit" och ett lågt (-50) på "lower limit"!
 12. Klicka nu på Groups i menyn till vänster och välj sedan New Group. Döp Gruppen till något lämpligt namn och tryck på ok
 13. markera din sensor under "All Sensors" och klicka på högerpilen för att lägga till sensorn i den nyligen skapade gruppen. bild
 14. Klicka på save och klicka sedan på LCD-knappen (knappen det står 24 på), i listan som kommer upp, välj din nyligen skapade grupp. Starta sedan om programmet!
 15. Nu kommer det att dröja ett par minuter innan temperaturen syns i displayen (det ska vara flera streck innan temperaturen hämtats korrekt första gången!)
 16. högerklicka på bilden och välj "imgages->create image" Nu kommer bilden att skapas till vald katalog enligt uppdateringsintervallet i punkt 4!
 17. just det, starta om programmet igen!

För support på temperaturprogrammet, vänd dig till det forum som finns på sidan där du hämtar det!

Instruktioner för autocute (används för att ladda upp bilderna till internet):
 1. Packa upp filerna till samma katalog som bilderna, C:/temperatur/ i exemplet ovan
 2. Öppna filen ftps.scr med notepad och redigera inställningarna i filen enligt nedan:

  open ftp.somewhere.net<-Här anges vad FTP-servern har för adress, låt "open" stå.
  username<-Användarnamn på servern.
  password<-Lösenord på servern.
  prompt<-Låt stå
  bin<-Låt stå
  cd images<-Sökvägen till katalogen där du vill ha bilderna på servern, låt "cd" stå.
  mput images\*.jpg<-Sökvägen (tex mput C:\temperatur\bilder\*.jpg ) till bilderna på din dator, låt "mput" stå.
  bye<-Avsluta sessionen, låt stå.
 3. Öppna filen autocute.ini med notepad och ändra "WINNT" på raden som börjar med "EXEFILE" till namnet på din windows-katalog (normalt WINDOWS).
 4. Maila urlen till bilden till [email protected]

Om du inte har tillgång till en ftp-server, skicka ett mail så får du tillgång till ett konto på temperatur.nu.

Glöm inte att lägga både temperatur- och autocute-programmet i autostartmappen så behöver du inte tänka på att starta programmen manuellt när datorn startas om!

Fel i denna guide eller eventuella kommentarer kan skickas till [email protected]!